22 aprilie 2008

Vremea si noi

Cand eram mic tot auzeam despre persoane meteo-dependente, si ma intrebam cum poate fi asta. Mi s-a explicat atunci ca erau persoane care atunci cand ploua aveau dureri de incheieturi, si care la schimbarea vremii nu se simteau bine.
In ziua de azi aud despre alte simptome si alte explicatii.
Aud depre persoane care au stari de nervozitate, care trec de la o stare la alta fara motive aparente, boli care se credeau vindecate recidiveaza, somnul nu mai este odihnitor si alte probleme.
Majoritatea celor cu care am discutat dau vina pe vreme, si in special pe schimbarile bruste.
De altfel toti am observat ca temperaturile variaza foare mult, ca vremea, desi inconstanta de felul ei, parca vrea sa ne treaca intr-o saptamana prin toate anotimpurile iar codurile de toate culorile au inceput sa fac aparte din viata zilnica. Imi amintesc cu nostalgie timpurile in care problema era daca sa iti iei umbrela sau nu, spre deosebire de azi cand ne intrebam daca vine inundatia sau nu.
Eu cred ca este o legatura intre schimbarile climatice si starea noastra de sanatate.
Dar o legatura exista si intre actiunile noastre si schimbarile climatice,
In mod sigur taierea copacilor si distrugerea spatiilor verzi are un efect vizibil si imediat in marile orase, iar defrisarile au efecte catastrofale in sate.
Dar efecte au si risipa de apa, aruncarea unor materiale care nu sunt biodegradabile, si consumul de carburanti fosili.
Fara toate acestea poate ca civilizatia umana nu ar fi ajuns la gradul actual de dezvoltare, dar aparent ne aflam intr-un punct in care dezvoltarea tinde sa ne conduca spre autodistrugere. Singurii care putem opri acest proces, suntem noi, locuitorii planetei.
Sunt vorbe mari "sa salvam planeta" dar sa facem ceva pentru a ne proteja localitatile , si pe noi, de inundatii, canicula, tornade (mai nou), nu e ceva imposibil.
Stici ce e cumlea: toti stim ca distrugem mediul si ne facem rau, dar nu facem nimic. Si stiti ce e si mai interesant: ca pierdem bani in loc sa-i economisim.
Exemplul clasic este cel al apei: pe langa pierderile din retele de distributie, noi, cei care locuim la bloc suntem risipitori din cale afara.
Nu ne reparam robinetele, le lasam sa curga in nestire iar unii folosesc intr-o zi apa cat o familie normala de la sat intr-o saptamana.
Stiti unde se se vede asta: la intretinere. Orice picatura de apa pe care o consumati, o platiti la intretinere.
Deci, primul pas pentru o clima mai buna, scadeti costurile la intretinere prin economia de apa.
Avantajos, nu-i asa?

Niciun comentariu: