15 aprilie 2008

Ploua si ne balacim in noroi

De fiecare data cand ploua Bucurestiul se inunda, spun stirile. Eu merg mult cu masina si iar cand ploua drumul se transforma intr-un joc de-a ruleta ruseasca cu gropile pline cu apa. Oare urmatoarea balta ascunde o gropa sau doar voi auzi apa siroind pe sub masina...
Vara parca imi place sa ploua, cu picaturi mari, o ploaie calda care spala aerul, iar dupa aceea miroase frumos. Dar primavara, sau toamna, o ploaie rece sterge orice urma de romantism si imi aduce in minte imaginile unor noroaie imnese, fiori reci pe sira spinarii si sentimentul oribil al hainelor ude lipite de piele.
Dar ce facem cu praful omniprezent...nu facem nimic, el se transforma intr-un noroi fin, o balaceala care se infiltreaza in pantofi, care se pune pe haine si intr-un final il vei regasi in casa sub forma urmelor de pantofi sau picaturilor de apa scurse pe pardoseala.
Oare putem face ceva?
Sa fim seriosi, nu putem ori ploaia, dar daca ne nemultumesc baltoacele parca s-ar putea face ceva.
In Paris, au sistematizat totul, au demolat, au refacut canalizarea si acum orasul are mai putine probleme.
In orasele mari nu poate fi vorba de o sistematizare sau de refacerea canalizarii, suntem prea comozi, si prea putin interesati de binele comunitatii. Unii dintre noi merg zilnic cu masina, nu au contact cu majoriatea si suntem o mare masa de indivizi independenti ce nu interactionam decat cu cei din imediata apropiere.
Si totusi cei alesi, prin vot, pot face ceva.
Ma intreb uneori de ce drumurile din alte tari, atunci cand sunt noi sau reparate, sunt drepte. De ce pe un drum nou din Romania trebuie sa constati ca re denivelari, iar cand ploua se formeaza balti. De ce nu putem fi o tara normale cu drumuri drepte? Oare e chiar atat de greu? Nu cred, e doar o simpla problema de control al calitatii, de a avea grija sa fie treaba binefacuta, de a ne preocupa de calitate si nu de cantitate, sau exclusiv de profit.
Si noi putem face ceva: de cate ori avem ocazia, trebuie sa aducem in discutie calitatea, sa incercam incet sa reintroducem in vocabularul curent, ca si criteriu de apreciere, calitatea.
Sa spunem, atunci cand se poate, despre ceea ce ne place, nu numai ca este fumos, dar ca este si de calitate.
Sa reintroducem calitatea in viata cotidiana.

Niciun comentariu: