19 aprilie 2008

Clasa politica

In curand vom fi chemati sa ne exercitam dreptul la vot. Si, eu pe cine votez?
Pai sa vedem, ca la semnul electoral se opresc diferentele intre ei. daca ii privesti mai atent vei vedea ca aparentele certuri sunt de fapt scandaluri de dragul publicitatii, ca deh, si publicitatea negativa e publicitate.
Nu e greu sa observam ca in afara micului ecran, feriti de ochii presei in cladirile lor securizate din banii publici, se tin adevarate intalniri de afaceri si, e adevarat, chiar si razboaie pe taram economic.
Toti au in comun si cateva teme pentru campanie (uitate de regula pe perioada mandatului): protectia sociala (marim pensiile, scadem impozitele, ieftinim alimentele) lupta anticoruptie (uite ce corupti sunt in partidul adversarilor) si imbunatatirea managementului fondurilor publice (pe principiul ala inainte fura si de aia nu merg lucrurile bine, eu sunt un ingeras si cel mai bun administrator)
Dar oare cine sunt ei. Simplu, sunt clasa politica formata in anii '90 atunci cand cel cu gura mai mare si tupeu mai mult ajungea repede sus. Sunt oameni trecuti de 40 de ani, educati in spirit comunist, si specializati intr-o singura disciplina a democratiei: capitalismul salbatic sau cum sa strang mai multa avere. Uitati-va bine la ei in campanie, majoritatea sunt deputati si senatori din 1990, au fost ministri sau secretari de stat, poate primari , poate alte functii, si acum vor sa isi continue viata care lor li se pare normala. Ca doar asa cred ei, ca e normal sa fii "in functie"pe viata.
Voi face abstractie de artistii propulsati in Parlament si ne uitam acum si la cei care sustin ca sunt viitorul tarii, tinerii care vin din urma.
Pai de fapt nu sunt deloc asa. Ori sunt persoane trecute bine de 30 de ani care se erijeaza in reprezentantii tineretului, ori sunt copii "cui trebuie" ori ... ori ... . Tocmai acesti doi "ori" sunt cheia.
Daca unul poate fi format din cei care cu indarjire au copiat modelul politicienilr batrani si cu tupeu si gura mare au reusit "sa iasa in fata", poate in cel de-al doilea "ori" vom gasi motivatia de a merge la vot.
Ei bine, eu cred ca merita sa mergem la vot.
Eu cred ca undeva pe buletinele de vot vom gasi si tineri idealisti, inca neintinati de metehnele unei epoci care inca ne bantuie, tineri care trebuie sprijiniti.
Nu stiu cine sunt ei, dar stiu prin ce metoda putem creste sansele de a a vea o noua clas politica, mai buna decat cea de azi.
Mergem la vot, si de pe buletin nu vom vota cu: cei care au avut inainte calitatea de deputat, senator, ministru, secretar de stat sau primar (in cazul primarilor prosti), cei care au acumulat averi considerabile si au reputatie de buni afaceristi (acestia nu sunt altruisti ci au o gandire bazata pe acumularea averii personale), si pe cei care desi nu au mai candidat au o reputatie proasta.
Pe cine vom vota: tinerii, dar tinerii care nu sunt copii de bani gata, despre care nu se scrie in ziare la rubricile de barfa si cancan monden, care s-au dedicat unor idei, care nu sunt scoliti la umbra politicienilor batrani si care vor sa lucreze pentru societate.
Si nu in ultimul rand, trebuie sa mergem la vot. A nu vota nu este o optiune.
Daca vreti, e comparabil cu o loterie, daca nu joci nu vei castiga, dar altul o va face in mod sigur.
De data asta nu vor mai castiga ei si masinariile de campanie.
De data asta votam si vom castiga noi!

Niciun comentariu: